Kaliteli
UncategorizedPuromuz3.com: Kaliteli Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak muhkem, esnek ve hoş bir binada olmalı, uz bir aromaya ve derneşik yanmayı esenlayacak semtıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile bile Latince “pürus” (saf kılıklı ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faik miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler bile biriyi mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en dikkat etmesi gerekilen şey muhik bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet muhik bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada dilsiz maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. cümle muhafaza ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime hazır oyumlamak içindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her bugün mefkûre gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro gönen bileğerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri arasında içilen bir puro mefkûre gönen bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş gibi görülsede haddizatında bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça yaraşıklı ve içilebilir en oflaz bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken gayrı bir şahsiyet bu gönen bileğerinin puroya efsus edilen bir kırat olduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk gönen başkalıkı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğteamülimi purolarına pert verebilir. Böyle bir takas yapacaksanız bunu olabilir olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna bugün ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en dobra kırat bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek yaklaşık 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen tesviye üzerine yerleşmiş bu cümle sıcaklıktan bağımsız olmadığı için belirli bir bugün içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir olduğunca ziyade suhunet bileğteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen kıymeti bulmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kırat iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz faik gönen olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o bugün gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in kalıcı ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çallıkışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile müşterek yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en dobra tutum olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen ahiz hem gönen tesviye özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Tün gündüz yada zaman intikalleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en afiyet bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde faik gönen bileğerlerinde çift taraflı çallıkışarak çakılı bir gönen kıymeti esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.